Mirela Traistaru si moda anilor 40

Originara din Bistrita, Mirela Traistaru este considerata artista “nepereche”. Nu numai pentru talentul sau remarcabil, realizarile si cariera impresionante, ci si datorita varietatii si complexitatii creatiei sale. Absolventa a Liceului de Arte Plastice Romulus Ladea si a Academiei de Arte Vizuale Ion Andreescu (Sectiile de design vestimentar si pictura) din Cluj, cu un master in pictura la Universitatea de Arte Bucuresti absolvit cu marele prof. Stefan Caltia, ea este pictor, designer vestimentar, grafician, scenograf, specialista in body-painting si lucrari monumentale.

A avut expozitii personale de pictura si grafica in Bucuresti, in tara si in lume (Coreea de Sud, Elvetia, India, Olanda, Egipt, China, Franta, Germania, Danemarca, Austria, Turcia, Serbia, Bulgaria, Japonia, SUA, Italia). Putin sunt aceia care stiu ca Mirela Traistaru are o bogata activitate cinematografica, teatrala si de televiziune inca din 1995. A semnat costumele si scenografia in spectacole regizate de Tompa Gabor, Sanda Manu, Gelu Colceag, Alexandru Tocilescu, Horatiu Malaele sau Lucian Giurchescu.

A ilustrat carti si a avut zeci de prezentari de moda, fiind laureata cu premiul intai si trofeul primelor patru editii ale Napoca Fashion, Cluj. A cucerit, printre altele, Marele premiu al juriului la Festivalul National al Filmului de Arta pentru filmul Noaptea Sanzienelor si Premiul pentru debut la Festivalul Magia Modei.

Cu ocazia aniversarii a 40 de ani, artista a relansat alaturi de invitatii sai moda anilor ’40, odata cu vernisajul expozitiei de grafica intitulata simbolic 2×20.

Dintre zecile de cronici, articole si aprecieri dedicate Mirelei Traistaru de reputati critici de arta, jurnalisti si oameni de cultura am ales-o pe cea mai sugestiva: “Fara sa-si propuna mari teme conceptuale pictura si costumele Mirelei Traistaru se plaseaza firesc in zona contactului chimiilor cromatice. Ele nu se indeparteaza prea mult de subiectul gradinilor, al personajelor feminine si al imaginilor fatale din industria fashion, ori din cea a reclamelor publicitare. Culoarea inflorita visceral pe panza si un desen fin ca de laviu pe portelan sunt ingrediente de baza ale creatilor semnate de Mirela Traistaru. Zonele acuarelate, cu degradeurile paletei de beauty salon sunt amestecate cu portiuni pestrite, saturate de glamour disco. Rezultatul este o pictura trecuta prin efectul sex and the city, rasturnand decisiv dominatia macho in favoarea placerilor colorate ale vietii”.

Oana Georgescu