Oil on Canvas / Silk on Skin by Andreea Buga

Poti privi un tablou, dar nu poti pastra momentul. Eu am vrut sa pastrez clipa pentru femeile care simt matasea ca parte din eleganta si atitudinea lor si care simt pe piele frumusetea - Andreea Buga, designer ARGO Art.
Expusa in decorul atat de special al Iconic Food Wine & Design by Camelia Sucu, colectia de primavara – vara Oil on Canvas / Silk on Skin 2015 a designerului Andreei Buga este un omagiu adus artistei Alma Redlinger, unul dintre pictorii promovati de catre laboratorul cultural ARGO Art.
Trebuie remarcat ca, la inceputul lui martie 2015, Galeria Senso a gazduit vernisajul expozitiei Arborele Vietii a Almei Redlinger, artista care a participat si in 2014 alaturi de artiste valoroase din tara si strainatate la Tabara Internationala de Creatie Poduri Europene. Acesta este un proiect initiat de Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania si sustinut de Programul Catena pentru Arta si Fundatia Fildas Art (presedinte Anca Vlad). Expozitia si-a propus sa evidentieze, odata in plus, longevitatea unei artiste care lucreaza in fiecare zi, disciplinat, cu placere si seninatate remarca Anca Vlad, Presedinte Fundatia FILDAS ART. Ii doresc Almei Redlinger aceeasi putere de munca, aceeasi apetenta pentru culoare, aceeasi bucurie de a comunica. (…) Ea a realizat lucrari vrednice de luare aminte prin spontaneitate, cromatica si armonie de ansamblu. (…) Imi place sa urmaresc suitele tematice in timp, sa observ dozajul savant in alb negru sau interventia fericita a culorii, sa vad cum detaliile lipsite de semnificatii majore dispar, cum formele isi cauta si gasesc deplina relevanta. Alma Redlinger este un nume insemnat al generatiei sale, care si-a creat un loc distinct in artele vizuale romanesti.

Totul a inceput cu o esarfa si o bluza cu maci…

Intotdeauna am avut o preferinta pentru frumos si perfectiune. Am cautat mereu sa ma bucur de viata, sa vad lucrurile bune si cred ca asta m-a apropiat de Adrian si de ceea ce avea sa se numeasca ARGO, spunea Andreea Buga, absolventa a Universitatii Nationale de Arte, cu un masterat in Design obtinut in anul 2007. Din 2008 a devenit partener si designer la ARGO Art, sotul sau Adrian Buga, un mare pasionat de arta si promotor al artistilor plastici, fiind Managing Partner.
Pregatind doua evenimente dedicate pictoritei Alma Redlinger si cuprinsa fiind de bucuria de viata si de vivacitatea renumitei artiste, designerul a stiut care este prima sa alegere. Mi-am dorit sa fie descoperita altfel, mai multa lume sa cunoasca acest om care poate inspira generatii si sa vada cum se priveste si se simte un tablou care iti aduce primavara in suflet dintr-o singura privire. In martie 2014, la vernisajul expozitiei Alma Redlinger. 90 de ani de viata, 70 de ani de culoare, Andreea a purtat o astfel de tinuta. In timp a realizat nu una, ci doua colectii. Practic, fiecare dintre 48 de piese ale Oil on Canvas | Silk on Skin poate reprezenta un personaj sau un peisaj imaginar din lucrarile Almei Redlinger adus in plin secol XXI. Tablourile artistei pornesc astfel intr-o calatorie prin Bucurestii de-acum, ce se materializeaza de fapt in doua colectii distincte: una cu piese casual – Fancy Canvas (matase imprimata si completata de jerseuri si bumbac) si o alta – Impressive Silk, cu tinute si creatii elegante, in care vedeta este matasea naturala. Este o editie limitata de imprimare pe matase: Magnolia, Stamp si Spring, care poate personaliza fiecare model si material in functie de dorintele celor ce iubesc arta si vor sa o pastreze cu ele. (…) Prima mea colectie este ideea decupata din tablourile Almei Redlinger, alaiul florilor printate direct pe matase. Reprezinta spiritul artei contemporane aplicat prin creativitatea designului vestimentar, marturisea Andreea Buga. Cu o varietate de combinatii ale matasurilor colorate, fiecare model are un design special pentru a se putea individualiza cu una din cele trei variante de imprimare, in editie limitata: Maci rosii, Orasul si Atelierul.
Si pentru ca esarfele au fost primul sau succes si primele obiecte vandute, Andreea Buga a continuat seria imprimand pe suava si stralucitoarea matase crêp de chine, unde florile Almei Redlinger au prins viata. Poti privi un tablou, dar nu poti pastra momentul. Eu am vrut sa pastrez clipa pentru femeile care simt matasea ca parte din eleganta si atitudinea lor, care simt pe piele frumusetea. Prima mea colectie este ideea decupata din tablourile Almei Redlinger, alaiul florilor printate direct pe matase. Reprezinta spiritul artei contemporane aplicat prin creativitatea designului vestimentar.

ARGOnautii iubirii

De vreme ce mi-ati incredintat mie grija gloriei voastre, n-a mai ramas nimic care ar putea intarzia, ca pana deunazi, plecarea noastra. (ll. 351-362, Argonautica de Apollonius Rhodius
ARGO Art este intr-o continua cautare si descoperire a artistilor romani mai putin cunoscuti, dar ale caror lucrari reprezinta adevarate comori ce pot fi deja admirate in albumele editate pana acum – Raul Egon Lebel, Octav Angheluta, Jana Gertler, Eva Cerbu, Alma Redlinger, carora li s-a adaugat albumul care insumeaza colectia de arta a chirurgului profesor Ion Chiricuta.
Fiecare din noi are o pasiune pentru arta, in diferitele ei forme, dar foarte putini o constientizeaza – spunea Adrian Buga. Lumea artistica sau realitatea artistica a fiecaruia este un cumul de imagini, ea difera de la om la om, si are anumite grade de claritate, iar claritatea, la randul ei, are anumite forme de perfectiune. Toti tindem spre o anumita forma de perfectiune, noi, cei de la ARGO, ne indreptam spre o forma de perfectiune a vizualului; a vedea inseamna a trai, dar trebuie descifrata diferenta dintre a vedea si a intelege. Aici cuvintele cheie nu sunt perfectiunea sau intelegerea, ci a tinde sau a indrazni sa intelegem.
Cu siguranta ca pe sotii Alma si Ladislau Redlinger, respectiv Andreea si Adiran Buga ii uneste si aduce laolalta iubirea. Cand am aflat si m-am convins ca sotii Redlinger dorm intr-un pat de un metru si-un pic latime imbratisati, mi-am dorit ca si eu sa ajung la 90 de ani si sa o tin in brate pe sotia mea – marturisea Adrian Buga.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Alberto Grosescu (eveniment), George Pruteanu (campanie), Sebastian Oros (Alma Redlinger)