Insula misterioasa este o poveste care hraneste fantezia. Este visul oricarui tanar care isi doreste sa inventeze unelte ingenioase si sa-si testeze cunostintele de geografie. E simbolul aventurii prin care descoperi lumea si te cunosti pe tine insuti, vorbind despre curaj, despre rolul stiintei, despre natura si despre umanitate.
Celebrarea Zilei Internationale a Teatrului pentru Copii si Tineret
Teatrul Ion Creanga s-a alaturat teatrelor si companiilor teatrale care au celebrat pe 20 martie, Ziua Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret. O zi speciala, salutata si serbata anual cu noi programe si proiecte menite sa le ofere celor mai mici dintre spectatori experiente de neuitat, memorabile si electrizante. O astfel de experienta, plina de aventuri si suspans a fost si noua premiera a Teatrului Ion Creanga – Insula Misterioasa, un spectacol care aduce pe scena aventurile si misterele romanelor lui Jules Verne.
Dramatizata de Elise Wilk, piesa Insula Misterioasa aminteste de Robinson Crusoe si Indiana Jones, de jocurile de aventura in care trebuie sa fii tot timpul atent la indicii pentru a sti ce se va intampla in continuare. Intalnirea cu eroii lui Jules Verne este intr-adevar una inedita: personajele coboara de pe scena si urca in nacela unui balon, se apropie sau se indeparteaza de public, joaca in mijlocul salii folosind ca spatiu neconventional cateva scaune. Prin efectele speciale, prin sonorizare si proiectii 3D, spatiul de joc se transforma in universul unei insule misterioase si izolate din Pacific. Premiera gazduita de Teatrul Excelsior a dat startul unui maraton de 10 spectacole dedicate Zilei Internationale a Teatrului pentru Copii. Spectacolul a fost precedat de expunerea unor machetele-vulcan realizate de elevi ai Scolii Step by Step, partener al Teatrului Ion Creanga.
Jules Verne, idol al zeci de generatii
Balonul nostru s-a prabusit pe-o insula si nu ii stim coordonatele. Suntem patru. Fara Top, cainele. Avem asa: 3 bricege cu mai multe lame, 1 ciocan de lemn, 3 ciocane, 10 saci cu suruburi si cuie, un binoclu, o luneta, un termometru, o cutie cu aparat fotografic, un ceaun din fier, doua ceainice, o Biblie, un atlas, un dictionar al stiintelor naturii si doua registre cu pagini albe. In ultimele zile, aici ni s-au intamplat cele mai ciudate si mai neasteptate lucruri. Ne-am hotarat ca vom supravietui. (ultima fila din jurnalul inchipuit al lui Gedeon Spilett, jurnalist)
Desi din pacate nu este inclus in programa scolara, Jules Verne a fost, este si va ramane unul dintre cei mai populari autori de literatura pentru tineret, opera sa vasta influentand numeroase generatii de cititori. De-a lungul timpului, multe dintre fanteziile imaginate de romancier au devenit realitate, iar povestile sale – transpuse si adaptate pentru scena, pentru micul ecran sau pentru filme de lung metraj – continua sa fascineze si sa hraneasca fantezia tuturor, promovand curajul si pasiunea, vorbind despre stiinta, natura si umanitate.
Regia spectacolului de la Teatrul Ion Creanga este semnata de Theodor-Cristian Popescu, scenografia de Mihai Pacurar, light design-ul de Lucian Moga, iar sound-design-ul de Yves Chamberland. Din distributie fac parte Cezar Vlad Popescu, Voicu Hetel, Mihai Cojocaru, Oliviu Cristian Bughiu, Daniel Tudorica si Ionut Antonie.
Realizator: Oana Georgescu