Arta prelucrarii chihlimbarului

Originar din comuna Colti, Ciprian Ionut Chiriac este singurul artist care duce mai departe arta prelucrarii chihlimbarului.

Cunoscut in zona sub denumirea de rumanit (denumire data de Oscar Helm), chihlimbarul (sau ambra) este o rasina fosila translucida, divers colorata (mai ales in nuante de galben), provenita din mai multe specii de pini. In structura sa se gasesc adesea fosile animale sau vegetale, furnici, paianjeni sau frunze. Prin traditie, este considerat a avea proprietati terpeutice speciale, poarta noroc, este “pavaza de rele si boli”, dar si “o piatra” foarte apreciata.

Prezent ca invitat special la cea de-a X-a editie a Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale gazduit de Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, Ciprian Ionut Chiriac este singurul om din Colti care stapaneste arta slefuirii chihlimbarului. Dupa ce furat meseria de la bunicul sau, el doreste sa o transmita mai departe fiului sau. “In primul rand chihlimbarul trebuie gasit, iar asta este cel mai greu. Trebuie sa stii unde sa cauti si mai ales cum sa cauti. El are semnele lui si iti arata unde sa il gasesti. Cuibarul de chihlimbar are in jurul lui carbune, iar cand il gasesti trebuie sa ai mare grija sa nu il spargi cu tarnacopul” – spune Ciprian Ionut Chiriac.

Oana Georgescu