O romanca in Italia – Marinela Vasilica Ardelean

Aceasta carte a fost un vis care prin determinare si curaj a devenit realitate. Am vrut sa impartasesc oamenilor bucuria descoperirii vinurilor romanesti. Este o selectie nu neaparat a celor mai bune vinuri, ci a vinurilor cele mai reprezentative pentru Romania - Marinela Vasilica Ardelean.
S-a nascut la Cavnic, oras minier din judetul Maramures si a absolvit Liceul Economic din Baia Mare. Dupa o vacanta petrecuta in Italia, la tatal sau a hotarat sa ramana in Peninsula. Ascensiunea sa, mai ales intr-un domeniu ce apartine aproape in exclusivitate barbatilor a fost fulminanta. Marinela Vasilica Ardelean este cel mai bun sommelier din Romania, titlu obtinut in 2014, semifinalista la concursul mondial de sommelieri si Dame Chevalier de l’Ordre des Coteaux de Champagne.

O romanca a cucerit o lume a barbatilor

Cu doua licente (Drept si Stiinte Economice), un master MBA, numeroase specializari in Franta, Italia si China, Marinela vorbeste 5 limbi straine si a vizitat pana in prezent peste 50 de tari. Este brand manager, scriitoare, profesoara si este specialista in tehnica de servire și asociere a vinului cu mancarea.
Renumitul somelier face parte din consiliul director al absolventilor de la MIB School of Management, preda la Italian Chef Academy si este degustator profesionist si Presedinte de Juriu atat pentru diferite ghiduri, cat si in concursuri nationale si internationale de vinuri. In 2014, Marinela a fost numita Sommelier d’Onore de catre Fundatia Italiana de Somelieri si BIBENDA. De curand, ea a devenit consilier personal al ministrului roman al Agriculturii.

50 vinuri romanești intalnesc 50 preparate culinare italiene,

…este titlul cartii scrisa in 2 limbi (italiana si romana) si lansata de curand de Marinela. Cartea a fost lansata si prezentata la Resedinta Ambasadorului Italiei in Romania, Excelenta Sa, Diego Brasioli. Evenimentul la care au participat numerosi reprezentanti ai industriei vinului din Romania si Italia a facut parte dintr-o serie de lansari organizate in mai multe orase din tara.
Initiativa originala a doamnei Marinela Vasilica Ardelean, somelier si brand manager roman si italian, de asociere a celor mai bune traditii culinare italiene cu cele enologice din tara sa de origine, se configureaza ca o actiune inteligenta de diplomatie culturala care contribuie la aprofundarea relatiilor deja foarte intense si profunde dintre cele doua tari – a spus Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei in Romania.
Cartea 50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene a fost lansata pentru priam data in Italia, in noiembrie 2014, la Festivalul de la Merano, apoi in Sicilia, iar in decembrie 2014 a fost prezentata la Targul International de Vinuri Goodwine de la Bucuresti. Volumul, scris in limbile italiana si romana, cuprinde 50 dintre cele mai reprezentative vinuri romanesti, de la 18 producatori autohtoni si 50 de preparate culinare de la 18 restaurante din Italia, multe dintre ele cotate cu stele Michelin.
Cartea, unica in lumea gastronomica si aparuta in conditii grafice deosebite, a fost realizata sub patronajul Ambasadei Romaniei in Italia, cu sprijinul companiei Foss Marai Spumanti. A fost premiata in anul 2014 de Gourmand Drinks Awards, la categoria Best Wine Book Translation. Multumita Marinelei Vasilica Ardelean am avut ocazia sa cunosc o tara cu un mare potential, care va deveni cu siguranta un jucator tot mai important pe piata internationala a vinurilor de calitate, a declarat Helmuth Koecher, Fondator si Presedinte Merano Wine Festival. Cartea Marinelei Vasilica Ardelean este rezultatul unei atente cercetari a tinerei somelier care, ca o buna romanca, pasionata si foarte buna cunoscatoare a vinurilor, a stiut sa aleaga din ampla varietate a vinurilor romanesti unele care sa poata ilustra mai bine bogatia geografiei enologice a tarii noastre – a spus Dana Manuela Constantinescu, Ambasador al Romaniei in Republica Italiana, Republica Malta si Republica San Marino.
Am dorit sa imi realizez acest vis, de a transmite mai departe senzatiile mele legate de viticultura din Romania, in care cred profund. Sa promovez si sa incurajez alegerea si consumul exceptionalelor preparate culinare italiene. Cred ca Romania viticola se gaseste intr-o perioada de renastere sanatoasa, de redescoperire si, mai ales, de progres evident. Aceasta carte se doreste a fi o contributie la ceea ce va fi un lung drum catre recunoasterea vinurilor romanesti la nivel international – marturisea Marinela Ardelean.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: arhiva personala, Sebastian Oros