Afacerea merge bine chiar si in vremuri de restriste fiindca fluturii sunt insecte simpatice si cu lipici la mirese. Nu putini sunt cei care aleg sa-si marcheze ziua casatoriei, moment intotdeauna de neuitat pentru proaspetii miri, printr-un spectaculos zbor de fluturi (care ies splendid in fotografii!). Irina ne-a vorbit despre indeletnicirea sa si despre ceea ce inseamna sa distribui fluturi vii cu prilejul diferitelor ocazii. Vedeti „boieri dumneavoastra”, afacerea nu se face de la sine, fluturii nu stau sa-i prinzi din gradina si apoi sa ii eliberezi la nunta, cineva trebuie sa se ocupe de cresterea lor (Irina se aprovizioneaza cu fluturi de la o ferma de pe langa Baia Mare).
Transportul lor se face in masini frigorifice care sa mentina temperatura constanta la 10 grade C (fiindca altfel nu mai stau cuminti in cutiile lor, ci zboara indata ce acestea au fost deschise) si costa cam 250 de euro fiecare transport. In plus fluturii trebuie ambalati „cu tot dichisul” in cutii cu fundite, asa cum se cuvine, nu-i asa, unui moment festiv – nunta, botez sau zi onomastica. E nevoie si de promovare. Si de asigurarea ca fluturii sunt toti vii si gata de eliberat in natura.
Toate acestea costa cateva sute bune, daca nu chiar mii de lei, dar ce poate fi mai romantic ca un sarut al miresei sub zborul zglobiu al celor catorva zeci de fluturi din specia Iphiclides podalirius – Coada-randunicii sau Inachis io – Ochi-de-paun, a 500 de exemplare de Leptidea sinapsis – Fluturele-de-salcam (alb) sau Aporia crataegi – alt fluture alb?! Acestea sunt speciile pe care Irina le poate elibera, conform legislatiei romanesti.
Fluturii exotici de peste hotare nu sunt acceptati pentru fundamentalul motiv ca habitatul lor natural nu se afla aici. Sigur ca mai sunt si alte specii romanesti ce ar putea fi folosite in acelasi scop, dar nu orice fluture face giumbuslucurile unui, sa zicem, Coada-randunicii. Nu toti sunt cuminti precum cei ce apartin acestei specii si nu toti au zborul lor jucaus. Cei mai multi, zglobii fiind, isi distrug aripile inainte de a fi eliberati, iar atunci tot farmecul momentului piere. Si asa clipa eliberarii de fluturi nu tine mai mult de doua, maximum trei minute.
Cu toate acestea, multi romani (din cele mai diverse medii sociale) aleg sa-si faca drept dar de nunta macar 50 de fluturi care sa le zboare pe deasupra capetelor in cea mai frumoasa zi din viata lor.
Alice-Claudia Gherman