Clubul Cabalinelor

Clubul de Echitatie Bucuresti, undeva in spatele INMH, intins pe 5.000 mp in aer liber si 5.000 mp de constructii. O zona verde, linistita, nu ai crede ca la doar cateva sute de metri mai incolo zbarnaie caii putere ai motoarelor pe patru roti trecand intr-un dute-vino in spre si din spre Capitala. Aici e totul verde, calm, doar cate un cal necheaza din cand in cand. Sunt caii lui Nelu Secheli, un excelent antrenor de echitatie, renumit in lumea crescatorilor de cai, un om atat de pasionat de cabaline incat pana si soneria telefonului sau "necheaza" atunci cand cineva doreste sa ia legatura cu el via mobil.

Dl. Secheli ne-a vorbit cu drag despre cei 12 cai ai sai plus doi ponei
pe care ii are la Club, dar si despre restul cailor pana la 40 de
exemplare, de care se ingrijesc instructorii si angajatii sai si care
apartin unor particulari, mari admiratori ai acestor inteligente
animale.

Dl. Secheli ne-a spus ca “Intretinerea unui cal de rasa cost minimum 300 de euro lunar. Daca vrei sa achizitionezi un cal, scoti din buzunar circa 1.000-3.000 de euro, iar daca este vorba si despre un cal dresat atunci acesta poate costa 10-15 mii de euro, fara TVA, ba uneori, daca este campion, poate valora chiar mai mult. Pretul depinde de ce stie un cal sa faca”. Animale frumoase, caii reprezinta o atractie atat pentru copii cat si pentru adulti.

Dupa 1989, in Romania au aparut zeci de scoli de echitatie, unde doritorii pot invata sa clareasca, isi pot dresa caii sau pot inchiria cai dresati. Clubul de Echitatie Bucuresti este unul dintre cluburile de gen cu prestigiu in zona Capitalei, care se bucura de cateva exemplare de cabaline de rasa, absolut superbe, pe care le-am putut vedea in actiune, demonstrandu-si talentele la trap sau galop, ba chiar stiu sa joace teatru, prefacandu-se ca nu mai pot sta in picioare.

Alice-Claudia Gherman