Despre arta fascinantă a macramé-ului cu Florina Bobar

Atunci când sora sa mai mare, Diana, care studia pictura, se orienta încet și bine către designul vestimentar, Florina Bobar, absolventă a Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz” din Reșița, secția matematică-informatică, în limba germană și a Facultății de Științe Economice din Timișoara (specializare Contabilitate), își dorea să se implice în marketing-ul și promovarea casei de modă abia înființate, dar și în activitatea show-room-ului și a Atelierelor Bobar. A muncit mai bine de zece ani, ocupându-se de comenzi, contabilitate, programări și achiziții, de organizarea prezentărilor de modă și participările la festivaluri de gen. De remarcat faptul că Atelierele Bobar își prezentau de două ori pe an colecțiile la Paris Fashion Week.

Nu și-ar fi închipuit că, perioada pandemiei, deci inactivitatea și lipsa evenimentelor festive, a prezentărilor de modă, a petrecerilor și a nunților, deci a comenzilor pentru rochii, ținute, accesorii și colecții vestimentare, aveau să o ajute să își descopere talentul artistic și pasiunea pentru împletituri, fire și noduri sofisticate, adică pe tot ceea ce înseamnă accesoriile și decorațiunile hand-made. Cei aproape doi ani de pauză au determinat oprirea, apoi reconfigurarea și restrângerea activității. ”Cum nu mai era de lucru, m-am apucat de macramé. Am învățat tehnica străveche a înnodării firelor și mi-a plăcut. Am făcut niște bluzițe de macrame care puteau fi purtate peste o rochie sau o cămașă, apoi accesorii, decorațiuni pentru casă, suporturi de flori, farfurii și pahare din lemn sau metal. Cele mai populare sunt decorațiunile sub formă de Frunze”. Prima încercare de acest fel a avut loc la propria sa nuntă pe care și-a dorit-o altfel. În timp, s-a îndrăgostit, s-a perfecționat și s-a dedicat tehnicii macramé creând și confecționând poșete, genți, decorațiuni, miniaturi, abajururi și veioze, arcade, brelocuri, chiar și broderii și împletituri pentru rochiile create de sora sa, Diana Bobar

„Colțul Boho a luat naștere la primul eveniment pe care l-am organizat, și anume cununia mea civilă, unde, împreună cu Anca Lupu, floristul din spatele mărcii «Peonies», am realizat un colț boem și simpatic de relaxare și de făcut poze” – povestea Florina Bobar sau Flo, așa cum îi spun apropiații. ”Și de fiecare dată când încercam să explic ce vreau să iasă din colțul respectiv, spuneam că vreau să fie «boho». Am vrut să fie colțul meu Boho! Și așa a rămas numele brandului după nunta mea. Boho Chic este un stil aparte, boem, libertine, nonconformist…”.

Au fost și sunt sute, mii de ore de muncă, instruire, documentare, încercări și lucru efectiv la fiecare produs, tot mai complicat și sofisticat, iar talentul și pasiunea au fost transformate în business, dar și în work-shop-uri pe care Florina Bobar le susține pentru cei care vor să facă același lucru. Artista este un model de perseverență, imaginație, talent și pasiune pentru creația hand-made pe care și-a descoperit-o din întâmplare: ”Sora mea m-a învățat croitorie, să trag la mașină, să cos cu mâna, să fac lucruri pe care nu le știam și care nu mi-au plăcut atunci când eram mică, deși acasă mama încerca să ne învețe pe amândouă. Refuzat să cos și un nasture!”

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu

Foto: Oana Georgescu, arhiva personală