Diana Bobar, de la pictură, la ”slow fashion”

Povestea de succes a Atelierelor Bobar a început să se scrie acum aproape două decenii, când designerul vestimentar Diana Bobar, sora mai mare a Florinei Bobar, şi ea transformată în artist vizual, specializat în împletituri şi macramé-uri, a creat un blog de modă. Era studentă la Pictură şi doar cocheta cu acest domeniu căruia i s-a dedicat în timp, necondiţionat.

“Am pornit de la o idee care presupunea experimente vestimentare expuse pe un blog în timpul studenției, la o maşină veche de cusut împrumutată cu care am creat prima colecţie şi de acolo am ajuns la comenzi ferme, prezentări de modă, colaborări şi experiențe unice” – spune Diana Bobar care a reuşit să transforme o pasiune într-un business de succes construit în jurul unei comunităţi şi a unei echipe mici, extrem de creativă, talentată şi eficientă: Diana Bobar (creaţie vestimentară şi producţie), Florina Bobar (“Colţul Boho”, cu decoraţiuni pe bază de împletituri folosind tehnica macrame), Josephine (bijuterii), Adriana Unguraș (make-up artist) și Peonies (decorațiuni florale). „Aveam un fel de jurnal unde îmi expuneam creaţiile care însemnau transformarea hainelor vechi în… hibrizi vestimentari, ședințe foto impromptu, proiectele de la şcoală sau ședințe de styling cu piese second-hand. Erau experienţe şi experimente proprii care au atras atenţia, am strânit interesul şi au început să apară comenzile. Abia atunci am luat totul în serios şi am trecut uşor, de la pictură la modă, domenii oricum, complementare”.

În 2008, Diana Bobar a lansat prima sa colecţie. „Au fost rochii pe gustul meu, croite şi cusute de mine la o mașină veche, împrumutată! Am folosit ţesături şi materiale luate din banii mei de buzunar, dintr-un depozit, cu mari reduceri şi chiar cu defecte, pe care le-am estompat” – mărturisea creatoarea. „M-am inspirat din tutoriale de pe Youtube şi am folosit tipare gratuite din revista Burda, am probat totul pe mine şi tot eu m-am şi le-am pozat cu un aparat pus pe trepied”.

La scurt timp după ce a publicat fotografiile, a început să primească comenzi ferme; a vândut rapid colecţia şi tot atunci a hotărât să înfiinţeze propria firmă, profitând de reducerile şi facilităţile acordate studenţilor. „Fiecare nouă comandă aducea un plus în dezvoltarea mea: într-o zi am cumpărat o foarfecă profesională de croit, apoi am achiziţionat propria mașina de cusut, o masă de croit potrivită ca înălțime, astfel încât să nu mai croiesc pe jos, pe covor; apoi un manechin de croitorie și tot aşa, pas cu pas am reușit să adunăm toate cele necesare pentru o bună funcționare a activității într-un atelier de creaţie”. Ani de zile, Diana Bobar a lucrat zi şi noapte în atelier, până când s-a născut fetiţa sa, Nina care are aproape zece ani. De curând, mai are un frăţior, iar mămica lor e mândră de ceea ce a reuşit să construiască: un brand de succes, apreciat şi recunoscut în ţară şi străinătate.

„Sunt, atât eu, cât şi sora mea, Flo, împotriva curentului fast fashion, tocmai prin ceea ce realizam noi la Ateleiere Bobar, adică opusul, slow fashion. Lucrez modele de rochii de ocazie, la care doar realizarea tiparului necesită minim opt ore de muncă! Chiar şi gradarea tiparelor pe măsurile specifice, adaptate fiecărei cliente este o muncă de Sisif pe care o facem manual, ca pe vremuri: cu centimetrul şi cu liniarul, cu răbdare, atenţie și dexteritate, cu pasiune şi bucurie”.

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu            

Foto: arhiva personală, Oana Georgescu