Am spus jucarie? Gresit, machete de tren – locomotive si vagoane, din diferite epoci si tari, perfect functionale – masini, case, copaci etc., machete a caror constructie constituie o treaba absolut serioasa, ia timp, imaginatie si mai ales bani. Doar un impatimit al acestui gen de distractie poate intelege ca trenuletele acestea nu sunt un simplu joc de copil, ci o adevarata arta.
“Ma doare cand vad ca vin la mine in magazin oameni care vor sa cumpere machete de trenulete pentru copii de patru-cinci ani, fiindca produsele pe care le am eu aici nu se adreseaza copiilor mici ci celor de la 14 ani in sus”, ne spune pe un ton ferm inginerul Stefan Diaconescu, un pasionat al machetelor de tren romanesti si straine inca din copilarie, proprietarul magazinului.
Stefan Diaconescu si-a transformat hobby-ul in afacere, o afacere care astazi sufera destul de mult de pe urma crizei economice, dar la care tine enorm, nu din alt motiv ci din faptul ca afacerea sa e nascuta din pasiune, pasiunea pentru trenuri.
La domnul Stefan Diaconescu orice iubitor al materialului rulant gaseste toate instrumentele necesare crearii unui oras in miniatura, dotat cu sosele si cai ferate, parcuri si case cochete, animale si oameni, stopuri, bariere etc. Desi pretul materialelor care intra in componenta machetelor este ridicat, un omulet costa circa 1,5-2 euro, iar un singur vagon de tren ajunge la 47 de euro, cei care doresc sa-si vada propriile trenuri inaintand voios printre dealuri, munti si campii in propria-i casa nu ezita sa-si implineasca visul.
Alice-Claudia Gherman