Gala AVANPREMIERE 14

Cea de-a 14-a editie a Galei Avanpremiere, cel mai important eveniment de moda multibrand al sezonului s-a desfasurat la Muzeul National de Arta Contemporana.

7 designeri romani la Avanpremiere 14

In cadrul Galei si-au prezentat colectiile de toamna-iarna 2014 – 2015 sapte tineri designeri romani, nume consacrate si debutanti: Rhea Costa (Andreea Constantin), R’Ias Couture (Crina Moldovan), Alexandru Nimurad, Carmen Secareanu, Simona Semen, Natalia Vasiliev si Serghei Yachenin.

New entry…

Designer-ul Alexandru Nimurad a prezentat Colecţia 4D inspirata de miscarea si de transformarea care are loc in timp, dar nu perceputa ca degradare a materiei, ci ca evolutie. Piesele vestimentare, simple in aparenta, au avut elemente mobile ce puteau fi percepute doar datorita miscarii. In acest context, cele trei dimensiuni obisnuite ale spatiului au fost combinate cu o a patra dimensiune, cea a timpului, pentru a reprezenta relatia spatiu-timp. Tinutele lui Alexandru Nimurad au compus si descris forme geometrice si semne ce amplifica ideea de miscare. Bijuteriile purtate de modele au fost semnate de Vika Tonu

Designerul casei de moda R’Ias Couture, Crina Moldovan a prezentat colectia Muse cu rochii inspirate de povestea de dragoste a interpretei Maria Tanase si sculptorului Constantin Brancusi. Ea a fost muza! Pluteste, nu paseste oferindu-i partenerului ei libertatea de a-si imagina trasaturile pe care le ascunde – a spus creatoarea care a incitat si a cultivat misterul… Rochiile au readus in actualitate negrul, siluetele prelungi, dantela, transparenta. Colectia a prezentat fuziunea dintre stilul fashion-icon-ului Maria Tanase si geometria sculpturilor lui Constantin Brancusi. Se adreseaza femeilor care isi doresc sa creeze momente memorabile, sa provoace si sa-i recompenseze pe cei din jur pentru acceptul de a retrai un episod in care imaginatia avea rolul de a incita si de a dezvalui treptat. Asemeni palariilor create de Madalina Vlad…

Serghei Yachenin a marcat un alt debut la Avanpremiere, accesoriile (gentile) colectiei sale fiind semnate de Otilia Flonta. Intregul concept, care impacheteaza demersul cercetarii, poate fi descris prin simpla nominalizare a unor termeni precum: echilibru, eleganta, claritate, rafinament. Premisele de la care porneste aceast proiect vestimentar, se sprijina pe intentia de a evidentia intoarcerea catre esential, catre forma si functionalitatea unui obiect, intr-un context socio-cultural plin de excese – a tinut sa mentioneze designerul. El a realizat tinute puternice, structurate, gestionand balanta intre forma, proportii, volum si tesaturi, rezumandu-se la pretiozitatea detaliilor si gasirea croielilor potrivite. Rezultatul? – Un stil retinut, functional si estetic. Otilia Flonta a propus genti inspirate din estetica arhitecturala moderna, in forme geometrice combinate cu imaginatie, linii riguroase si contraste de culoare indraznete. Fiecare piesa a fost creata printr-un atent studiu de design pentru a fi o statement bag si nu o geanta oarecare. Culorile (negru, alb, bleu, roz stins, bej, lila) au fost folosite cu imaginatie si indrazneala in contraste grafice, puternice: alb / negru, bej / albastru, mat / luciu metalizat. Creatoarea a folosit piele, nappa, dar si materiale cu… personalitate: blana de ponei (in culori pastelate sau imprimata), pielea metalizata in stil fish skin si accesorii masive din metal auriu.

…si designeri consacrati

Carmen Secareanu si a sa colectie de Toamna – Iarna 2014- 2015 au adus spiritul nomad din colectia de vara 2014 si care se regaseste si in cea de iarna: aripile de snururi si elastice ale hainelor care din broderii se transforma in inchideri, lana cu canepa si neopren, palarii de blana, sosete si papuci… Este un amalgam eclectic creand un personaj ciudat si comod, un dandy modern si comod. Pentru prima data a fost prezentata si linia SORS- Secareanu or Secareanu, un nou concept, o noua linie pret-a-porter, dedicata femeilor si barbatilor, cu acelasi design, dar in oglinda. Accesoriile au fost semnate Raluca Buzura.

Colecţia designer-ului Andreea Constantin pentru brand-ul Rhea Costa a fost inspirata de povestea Anastasiei Romanov, printesa pierduta. Colectia Rhea Costa a fost creata in jurul conceptului de Russian Romance, povestea de dragoste atemporala, cu accente dramatice ce s-a regasit in siluetele feminine, dar structurate, in taieturile indraznete, aplicatiile de dantela si in transparentele, dar si in drapajele geometrice ale colectiei ce au recompus imaginea unei printese moderne. Culorile propuse de Andreea Constantin, designerului brandului Rhea Costa au fost albastru regal, rosu, petrol, pine, antique cream, cu accente de auriu.

Chiaroscuro s-a intitulat colectia Simonei Semen completata de harnasementele Alexandrei Abraham. Aceasta ne-a transpus in atmosfera unui Ev Mediu intunecat, adaptat secolului XXI, prin jocul inspirat al texturilor, culorilor si volumelor. Au fost reunite brocartul cu blana, dantela si voalul, semne incontestabile ale feminitatii. Eleganta aristocratica a liniilor si accentele gotice au transformat femeia intr-o eroina legendara contemporana. Rochiile ample si capele reinterpretate arhitectural au devenit piesele cheie ale ingerului-demon urban – a spus creatoarea. Tonurile de negru, verde-auriu, arama sau albastrul de Prusia au potentat cromatic aceeasi dualitate si acelasi joc al contrastelor. Harnasamentele Alexandrei Abraham au subliniat silueta feminina.

Colectia Villa Della Signorina a Nataliei Vasiliev a reinterpretat codurile vestimentare intr-un registru inspirat din lumea aristocratica plina de mistere, istorii, culoare, prospetime, dinamism a vilelor de pe malul Lacului Como. Un Italian Style surprinzator ca abordare… Am redat acel stil de viata profund aristocrat, insa exploziv, penduland intre expansiv si introspectie, intre gradinile pline de flori tot timpul anului si iubirile traite intens la umbra palmierilor din spatele vilelor incarcate de istorie. Natalia Vasiliev a surprins din nou, prin limpezimea propunerilor, poezia ansamblurilor, complexitatea arabescurilor de tipar, accentele renascentiste, modernismul culorii si al taieturilor. Accesoriile au foist create de Raluca Buzura (bijuterii) si Cristian Albu (incaltaminte).

Vedete la Gala Avanpremiere 14


Printre vedetele care au fost prezente la eveniment le-am remarcat pe Andreea Ibacka, Malvina Cervenschi, Raluca Lazarut, Oana Roman, Bogdan Vladau, Catalin Josan, Adina Halas, Adina Buzatu si fiica sa Sara, Xonia, Roxana Iliescu, Mirela Vescan, Alexandrina, Cristian Samfira, Andreea Perju si Maria Radu..

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros