Cod vestimentar – IE sau un alt element traditional
Vara aceasta, Maiastra, povestea nespusa a IEI, merge mai departe…
Ia de sarbatoare, ia de lucru, ia de ceremonial au insotit femeia pe tot parcursul vietii. Si, ca orice vesmant traditional-ceremonial, ritualic, sacru, magic, ia constituie o secventa a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituala ce strabate timpul si prin care se poate redescoperi istoria mitica a unui neam.
Povestea din acest an este despre IA vie, nu despre IA exponat de muzeu.
Sunt expuse 12 ii, fiecare cu povestea sa, iar in fiecare zi, cea de-a 12-a ie va fi inlocuita de o alta, cu o alta poveste. Am ales această cifra deoarece simbolizeaza universul in desfasurarea lui spatio-temporala ciclica, produsul dintre cele patru puncte cardinale si cele trei planuri ale lumii, parcursul soarelui prin zodiac, sfarsit si inceput, regenerare perpetua – a spus Iulia Gorneanu, curatorul expozitiei si director al Galateca, ea insasi o colectionara de renume care a impus tuturor delor prezenti un cod vestimentar unic: ia sau elemante traditionale ale portului popular. Iar IA, icon-ul nostru identitar, arhetip vestimentar al femeii acestor locuri, inseamna conectare cu trecutul, cu viitorul si, totodata, prin limbajul universal al semnelor ei, cu comunitatile traditionale ale lumii.
Asadar, daca aveti o ie a carei poveste vreti sa o impartasti si daca doriti sa faca parte din acest proiect cultural, puteti scrie pe adresa [email protected].
6 continente, 48 de tari, 109 localitati, 143 de evenimente…
Acestea au fost cifrele care au marcat in 2013 Ziua Universala a Iei, inititat de comunitatea social media La Blouse Roumaine si sarbatorita pentru prima oara in 2013. Este al doilea an cand, de Sanziene, femei de pe toata planeta vor purta IE, iar impreuna, in noaptea magica a cerurilor deschise, pe 23 spre 24 iunie, vor forma o hora nemarginita a Dragaicei, ca un cerc protector peste lume.
In completarea expozitiei, NeoGalateca lanseaza o neo-vara romaneasca, o neo-selectie de design, arta si obiecte vintage inspirate de filonul traditional romanesc. Pictorii Marcel Lupse, Mircea Nechita si Aurel Tar, designerii Andra Andreescu, Lana, Ciprian Vrabie, Maria Dermengiu, De Ceramica, Allistration, Culture Soup, UnaCaLuna, NoTime, Irina Neacsu, Ziurel, Furga Murga vor acompania expozitia dedicata IEI romanesti.
Expozitia este deschisa in perioada: 12 iunie – 12 iulie 2014
SENSO TV este Partener Media al acestui eveniment.
Acest material va este oferit de Catena
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu