În numele modei: creativitate, talent și pasiune la Facultatea de Arte și Design, UVT

“Moda înseamnă viziune, iar hainele reflectă felul în care privim lumea”.

Cele mai aşteptate evenimente de final de an universitar sunt Galele Absolvenţilor Facultății de Arte și Design, programul „Modă – design vestimentar” (Universitatea de Vest Timişoara), veritabile fashion-show-uri unde sunt prezentate creaţiile şi colecţiile licențiaţilor şi masteranzilor. De fiecare dată, cu imaginaţie, talent şi entuziasm, tinerii designeri surprind lumea în care trăim, pornind de la teme generale, precum cele sociale, economice sau politice, până la teme de actualitate, bullying-ul, pasiunea pentru modern şi tehnologie, dar şi pentru tradiţie, obiceiuri, pentru arhaic şi folclor autentic.

Facultatea noastră este laboratorul unde aceste viziuni devin forme, texturi, croiuri, vestimentaţii. Aici, vă învăţăm să priviti, să imaginaţi, să desenaţi, să croiţi, să povestiţi şi să vă prezentaţi creaţiile!”- Conf.Univ.Dr. Andreea Palade Flondor, Director program de studii “Modă – Design vestimentar”

Sute de absolvenţi ai Facultatăţii de Arte și Design (licenţă şi Master Modă – Design Vestimentar / Design Textil) din cadrul UVT au performat şi s-au afirmat pe cele mai importante podiumuri de prezentare din ţară şi străinătate, la festivaluri studenţeşti de modă, fashion-show-uri şi chiar Săptămâni al Modei de la Paris, Londra şi Milano.

Pe lângă talent şi imaginaţie, pasiune şi dedicare, studiul aprofundat şi perfecţionarea în domeniu sunt esenţiale: tinerii urmează cursuri de creatie, proiectare şi compozitie în designul vestimentar, studiază desenul şi culoarea, ilustratia de modă, pun bazele compozitiei, învaţă totul despre materiale, procese şi tehnici aplicative, croi, finisaje textile şi constructia tiparului, dar şi despre istoria costumului, teoria modei, tendinte în modă si sisteme de publicitate si comunicare vizuală.

Am avut ocazia să cunoaştem pe trei dintre cele mai talentate studente şi masterande, cu specializare în Modă – Design Vestimentar: Andrada Bianca Negru, studentă, anul III (Licență), Andrada Ciobanu Roșu, anul I (Master) şi Teodora Dolga, anul II (Master). Realizările lor sunt deja impresionante, au portofolii, colecţii şi creaţii vestimentare prezentate cu mare succes, semn că viitorul în modă este asigurat.

Andrada Ciobanu Roșu, acum masterand a prezentat la examenul de Licenţă colecţia „Mignonette”, inspirată din costumul tradițional bănățean, mai exact, din costumul de sărbătoare al locuitorilor Banatului de câmpie. „Primordial în alegerea acestei teme de creație și cercetare, au fost necunoașterea tradițiilor, obiceiurilor și portului național și aducerea în actualitate a elementelor tradiționale, caracteristice portului bănățean” – ne spunea ea. „Această colecție se distinge prin folosirea materialelor prețioase, a imprimeurilor și broderiilor prezente pe costumele tradiționale autentice”. Şi despre Teodora Dolga, se poate vorbi la superlativ: în 2021 a participat la Festivalul Internațional de Modă Transilvania Fashion (Cluj, septembrie), sub egida European Fashion Council și FashionTV, iar anul trecut, colecţia sa, „Simultan” a fost prezentată la Romanian Creative Week (Iaşi, mai 2022) şi la Milano Fashion Week (septembrie 2022).

Importanţa funcţionării unui astfel de program este esenţială pentru tinerii care au o bază de plecare, capătă experienţă, studiază, se pregătesc şi se perfecţionează continuu, comunică, participă la schimburi de experienţă, călătoresc, învaţă şi îşi manifestă deschiderea către artele vizuale transpuse în modă.

            Cea care îi coordonează şi îi susţine este omul potrivit la locul potrivit;  Conf. Univ. Dr. Andreea Palade Flondor, Director al Programului de studii “Modă – Design vestimentar” (Facultatea de Arte și Design, UVT) din anul  2011. Absolventă a  Academiei de Artă București (licență în Arte Textile), este Doctor în Arte Vizuale şi a predat mai mulţi ani la Universitatea Națională de Arte București (specialitatea Arte Textile, Modă) până când a revenit în oraşul său natal, Timişoara. Este membră a UAP din 1993 şi a ETN – European Textiles Network. Şi-a prezentat lucrările le numeroase expoziţii şi bienale personale şi de grup în Bucureşti, în ţară şi străinătate. A semnat zeci de publicaţii şi comuncări ştiinţifice, este curator şi organizator de expoziţii, proiecte şi programe cu finanţare pentru studenţi, autor de filme (filmele-document “Sommersymposium” şi “Christo Berlin” 1994, “Ouvrières”, film scurt metraj 2012, “Woman Workers/ Travailleuses…”, film documentar 2013) şi creator de coperte şi ilustraţie de carte, membră în juriile concursurilor de specialitate “Pasaje”, ediţiile 2014 – 2019 (secţiunea Design Vestimentar) şi “Inspired”, ediţiile 2008 – 2014 (secţiunea Fashion Design). Şi, poate că nu este deloc o întâmplare faptul că pasiunea pentru artele vizuale este o moştenire de familie: Andreea Palade Flondor este fiica celebrului pictor Constantin Flondor

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Stanislav Pescu

Foto: Oana Georgescu, arhiva personală