“Lilith” by Laura Lazar

Intitulata sugestiv “Lilith”, noua colectie de primavara - vara 2011 a designerului Laura Lazar isi propune sa reconstituie o viziune primordiala asupra feminismului. “«Lilith» a fost prima sotie a lui Adam, prima pe care Dumnezeu a creat-o din acelasi pamant cu acesta, oferindu-i, astfel…egalitatea. Pentru ca Adam isi dorea, insa, o sotie supusa, Lilith a decis sa paraseasca Paradisul. Astfel, aceasta ramane prima atestare efectiva a ceea ce, in secolele ce au urmat, s-a conturat drept miscarea feminista care a eliberat femeia de false canoane si constrangeri sociale, familiale, religioase» - ne-a marturisit creatoarea de moda.

Pastrand acest exemplu ca generator al inspiratiei pentru colectia verii 2011, Laura Lazar a creat pentru femeia independenta. Pentru femeia care nu accepta reguli, limite sau incadrari. Pentru femeia care nu raspunde decat in fata propriei sale vointe. In aceasta idee, prezentarea in sine a colectiei a urmat aceleasi linii neconventionale (decor, spatiu) cu care designerul ne-a obisnuit déjà. Laura Lazar a gandit un concept inedit, in care uneste diferite forme de exprimare artistica, inchegate si aduse impreuna pe coordonata fundamentala a modei.

In acest nou proiect moda a capatat conotatii umane, fiind prezenta in fiecare miscare, privire si atingere. In vreme ce colectia anterioara a fost prezentata printr-un material video, in care se intretaiau imagini, mesaje, dorinte si trairi, iata ca de aceasta data designerul a revenit cu o noua idee originala si inovatoare, cea de a protesta impotriva “femeii incorsetate”, printr-o serie de fotografii care exprima feminitate, libertate si putere. Pentru prezentarea acestei colectii – una dintre cele mai neconventionale prezentari din moda romaneasca, Laura Lazar a colaborat cu o echipa al carei profesionalism vorbeste de la sine – fotograful Gabriel Hennessey, modelul Ramona Tibrin, make-up artistul Dana Argesan, hair-tylistul Camelia Negrea si coregraful Paul Dunca.

Oana Georgescu