Foarte multi tineri si tinere viseaza sa faca moda, sa devina cunoscuti si apreciati, sa fie recunoscuti ca designeri vestimentari, sa isi prezinte colectiile la cel mai inalt nivel, iar tinutele create de ei sa defileze pe cele mai importante podiumuri de prezentare. Putini sunt insa aceia care aprofundeaza si studiaza moda, care reusesc sa absolve o facultate de profil. De aceea sunt cu atat mai laudabile performantele absolventilor si masteranzilor din cadrul Departamentului Moda, Facultatea de Design - UNARTE Bucuresti. In atelierele de creatie am stat de vorba cu o parte dintre mentorii lor, profesorii de exceptie, nume sonore in domeniu: Prof. Univ. Dr. Unda Popp, Directorul Departamentul Moda, Facultatea de Design UNARTE Bucuresti, Lect. Univ. Dr. Ioana Sanda Avram, Conf. Univ. Dr. Doina Lucanu, cu renumitul designer vestimentar, Lect. Univ. Dr. Liana Turoiu si cu jurnalist si comentatorul de moda Doina Berchina, cu Lect. Univ. Dr. Alina Maria Griga si cu Asist. Univ. Dr. Alexandru Marginean.
Scoala de moda, studiu si performante la cel mai inalt nivel
Este suficient sa enumeram doar cateva dintre disciplinele pe care le predau acesti profesori (fiecare dintre acestia au ei insisi, o experienta artistica sau antreprenoriala, practica, notabila) la Catedra de Moda pentru a realiza ca aici se studiaza moda la cel mai inalt nivel: Istoria costumului, Tendinte in moda contemporana, Performing de costum, Rolul costumului in expresivizarea corpului uman, Obiect si vesmant, Fragment si ansamblu vestimentar, Concepte stilistice si coordonarea colectiei de moda, Simboluri si mesaje in vestimentatie, Ilustratie de moda, Practica de specialitate, Concept si exprimare, Life style, Teoria conceperii si implementare colectiei de moda, Visual marchendizind, Structurarea colectiei de moda, Life style, Concept si exprimare, Tendinte in moda contemporana, Eveniment de moda, Comunicatie vizuala, Tehnici foto, Fotografie de moda.
Din dorinta extinderii domeniulu de studiu, dar si pentru a utiliza experienta celor care predau s-a infiintat de curand (2010) un centru de cercetare de Eveniment, Moda si Imagine, pe scurt EMI, care functioneaza pe langa Departamentul de Moda al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. EMI a aparut in scopul concentrarii si corelarii variatelor proiecte initiate si desfasurate de departamentul Moda si pentru fixarea unui cadru necesar lansarii diferitelor teme de cercetare
Deloc intamplator absolventii din ultimii ani ai Facultatii de Design de la UNARTE au devenit cunoscuti si apreciati: Wilhelmina Artz, Elena Perseil, Mihaela Glavan, Lena Criveanu, Iris Serban, Irina Marinescu, Alexandra Calafeteanu, Sandra Galan, Lana Dumitru, Ioana Ciolacu, Alexandra Abraham, Alex Tunsu, Alexandru Nimurad, Iulia Ghenea, Emilia Tudoran.
Reusita unui proces de reinnoire, inceput acum 10 ani
Se implinesc 10 ani de cand Departamentul Moda din cadrul Facultatii de Design UNARTE – Bucuresti a suferit un radical proces de restructurare prin introducerea studiului pe module, ceea ce permite cursantilor sa se familiarizeze si sa inteleaga modul de lucru al unor profesori diferiti. Departamentul Moda UNARTE s-a implicat in viata comunitatii prin numeroase expozitii si prezentari in spatii galerii de arta, muzee, centre culturale si targuri de profil, si in spatii neconventionale. De fiecare data sunt prezentate tinute create ateliere, adevarate exercitii de virtuozitate, care arata potentialul creativ al viitorilor artisti vizuali si designeri vestimentari.
La fiecare sfarsit de an universitar in Gradina atelierelor UNARTE are loc Gala Absolventilor, un spectacol incitant si un punct de cotitura in carirera viitorilor designeri. Ceea ce face diferit un astfel de eveniment fata de alte prezentari de moda este interpretarea vesmantului intr-un sens larg, care pune la un loc mai multe domenii ale artei: film, sculptura, artele spectacolului, precum si viziunea artistica de abordare a vesmintelor, cercetate sub toate aspectele existentei lor. Ne referim la moda prezentata pe catwalk, la hainele banale de zi cu zi, la costumele pentru spectacole, la formele efemere intalnite in happening-uri si performing-uri si pana la vesmintele-obiect expuse in muzee. Daca in primul ciclu de invatamant toate aceste directii sunt expuse studentiilor, accentul fiind pus pe designul vestimentar, in cazul masteranzilor se realizeaza proiecte complexe, experimentale si interdisciplinare, care se inscriu in fenomenul artei contemporane. Tinutele sunt vazute atat ca produs de utilitate practica, cat si ca opera de arta, de sine statatoare, cu expresivitate plastica si cu mesaj social
Scurta istorie….
Sectia Moda de la Institutul de Arta N. Grigorescu, nascuta initial in legatura cu industria confectiilor (in 1971), s-a transformat intr-un departament racordat la fenomenul cultural contemporan, cuprinzand deopotriva directii artistice, stiintifice si tehnologice, deschis tuturor formelor de exprimare din zona modei, a creatiei costumare si a experimentelor neconventionale legate de vesmant. Acesta directie interdisciplinara inceputa din anii 90 a ajuns la performante remarcabile recunoscute pe plan national si international. Pe tot parcursul anilor de studiu se urmareste raportarea la vesmant sub toate formele.
Abordarea multiplelor modalitati de exprimare aristica prin intermediul vesmantului deschid viitorilor absolventi noi perspective catre zonele interdisciplinare si spre toate genurile de spectacol. Aceasta permanenta provocare a ingeniozitatii este cea mai buna lectie si ca din aceste experimente se nasc ideile in care vor crede si pe care le vor dezvolta viitorii fashion designeri autohtoni. Din 2011 in cadrul departamentului Moda exista si posibilitatea coordonarii de studii doctorale.
Avand in vedere zonele diferite de manifestare ale profesorilor coordonatori s-a dezvoltat un sistem curricular modular care permite accesul tuturor studentilor la experienta intregului corp profesoral care acopera multiple domenii: creatie vestimentara, stilism, lansare de brand, imagine de firma, spectacol de costum, performing, obiect–vesmant. Sunt urmarite in problemele care tin de designul vestimentar propriu-zis integrat UE, cat si de creatie a costumului de spectacol. Sunt incurajate experimentele neconventionale care aseaza vesmantul in zona artelor vizuale si se acorda o atentie deosebita genurilor artistice interdisciplinare. In cadrul studiilor masterale, in programul Strategii de Moda si Costum conducerea facutatii a propus, citam realizarea unor proiecte interdisciplinare care se inscriu in fenomenul artei contemporane sau chiar la granita cu cercetarea stiintifica, dar si experimentarea unor formule de supravietuire a modei proiectate in viitor.
Realizator: Oana Georgescu