Poezia Libertatii – The Poetry of Freedom

A devenit o traditie ca, la sfarsitul fiecarui an universitar, in gradina interioara a atelierelor din Calea Grivitei ale Universitatii Nationale de Arte Bucuresti sa se desfasoare manifestarile reunite sub titlul sugestiv GALA ABSOLVENTILOR.

Editie de editie, noua generatie de absolventi ai Departamentului de moda din cadrul Facultatii de Arte Decorative si Design, studenti si masteranzi au cautat, sub indrumarea profesorilor coordonatori (Unda Popp, Venera Arapu, Liliana Turoiu Udrea, Doina Lucanu, Ioana Avram, Paula Barbu, Razvan Vasilescu), formule cat mai ingenioase de decorare a incintei si de prezentare a propriilor proiecte.

Anul acesta, studentii romani de la Departamentul de moda al UNAB (infiintat in anul 1971) si cei canadieni de la University of British Columbia au participat la workshop-ul creativ intitulat Poezia Libertatii – The Poetry of Freedom, identitati si simboluri culturale, valori transcontinentale. Coordonati de profesoara Manuela Ungureanu (Vancouver, Canada), ei au avut drept material de lucru si sursa de inspiratie… hartia! Lucrarile au fost expuse in aer liber, in spatiul special amenajat in curtea UNAB, acestea fiind in masura sa vorbeasca despre potentialul artistic al tinerilor care isi doresc o cariera in domeniu.

Tematica lucrarilor de licenta acopera intreaga plaja de preocupari legate de domeniile creatiei vestimentare si ale experimentelor artistice legate de costum. Intentia tinerilor creativi este de a exprima concepte inedite prin intermediul limbajului vestimentar si al efectelor artistice de prezentare ce emana dinamism, prospetime, energie, tinerete si anvergura creatoare. O dovada in plus ca, prin diversitatea abordarilor si ingeniozitatea formelor de exprimare, scoala romaneasca de moda are un serios potential creativ si ca fiecare generatie da talente autentice, talente pe care le asteptam sa confirme odata cu consacrarea spre care tind.

Text si foto: Oana Georgescu