Poveste de chihlimbar

Rumanit. Nu ati auzit de el? Este cel mai bun chihlimbar romanesc care se gaseste in zona Colti, judetul Buzau. O bijuterie inca inainte de a fi prelucrata si transformata in podoaba propriu-zisa. Chihlimbarul a fost utilizat la fabricarea de amulete si podoabe inca din Paleoliticul tarziu (acum aproximativ 12.000 de ani in urma). Mult timp s-a crezut ca ambra/chihlimbarul este o piatra pretioasa, apoi mineralogul J. Behman a dovedit ca de fapt chihlimbarul este o rasina fosila, formata in urma cu 60 de milioane de ani.

In Romania, inginerul Dumitru Grigorescu a obtinut drept de exploatare in zona Sibiciilor-Colti, judetul Buzau, obtinand rezultate foarte bune. El a extras in 1923 circa 67 de kilograme de chihlimbar, iar anul urmator chiar 130 de kilograme. Intre 1981 si 1986, ambra de Colti a fost exploatata chiar sistematic, pentru ca apoi sa se decida inchiderea minei.

Prin frumusetea si raritatea sa rumanitul (chihlimbarul) a devenit to mai scump si mai cautat. Coloritul, transparenta faptul ca adesea in piatra de chihlimbar se gasesc surprinse pe veci cate o frunza de arbore, o insecta sau bule de gaze fac din aceasta rasina fosila o comoara nepretuita.
Cele mai cunoscute varietati de chihlimbar sunt: succinitul (chihlimbarul de Baltica), simetitul (chihlimbarul sicilian), rumaintul (chihlimbarul de Colti si cel din Sahhalin, Rusia), burmitul (chihlimbarul din Burma Superioara), ajkaitul (chihlimbarul unguresc) si valchovitul (extras din Moravia).

Locuitorii din Colti mai cauta si astazi chihlimbar, dar fiecare se fereste sa spuna unde a gasit o bucatica de teama sa nu cada sub blestemul de a nu mai gasi altadata nimic.