Ritmurile Asimetriei

Cumva apropiate din puncte de vedere geografic, Serbia si Timisoara au fost reprezentate la Bucuresti, pe acelasi podium de moda si prin creatii dominate de asimetrii, de catre trei tineri designeri foarte talentati: Marina Mićanović (Serbia) si de Liliana Andronic si Sergiu Marian Bechian, absolventi si Masteranzi ai Facultatii de Arte si Design din Timisoara

Rhythm of asymmetry 2015 by Marina Mićanović, Serbia

Colectia prêt-à-porter de primavara-vara 2015 a creatoarei originara din Serbia se remarca prin reduceri si asimetrii neobisnuite. Formele geometrice, panglicile din piele impletita, detaliile de produs domina aceasta colectie inovatoare.
Marina Mićanović a impresionat publicul cu colectia sa. Brocartul, stainul, decupajele, accesoriile, combinarea de stiluri (clasic, futurist), motivele in stil baroc in negru, alb si auriu au contribuit la eleganta si feminitatea colectiei prezentata si la Belgrad Fashion Weekend si la Skopje Fashion Week.

Liliana Andronic si Sergiu-Marian Bechian…

… au utilizat si au manipulat fermoarele YKK intr-o maniera unica, realizand fiecare tinuta vestimentara prin tehnici originale si reusind sa confere banalului fermoar o alta destinatie decat cea functionala. In procesul de creatie am dorit sa ne depasim limitele, sa modelam fermoarele in structuri in care nu a mai fost puse, sa experimentam cu ele lucruri nemaifacute, ceea ce credem ca ne-a reusit – au declarat cei doi. Fermoarele au necesitat o prelucrare ampla. In prima faza, partea metalica a fermoarului a fost despartita de banda textila. Apoi, fiecare centimetru de fermoar a fost trecut prin flacara pentru a sigila fibra si a stopa desirarea. Ulterior, cu firul metalic astfel obtinut s-a crosetat, tricotat si tesut. Pentru a intelege complexitatea si originalitatea acestei colectii inedite, merita mentionate cateva cifre. In total au fost create 10 tinute vestimentare, dar pentru a transpune in realitate visul designerilor, doar pentru o singura rochie au fost necesare 110 ore de munca. S-au folosit 800 de metri de fermoare cantarind 18 kg. Valentina Stefanescu a fost profesorul coordonator al colectiei realizate de Liliana Andronic si Sergiu-Marian Bechian, ambii creatori fiind absolventi ai Masterului in Design Vestimentar (promotia 2014), Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest din Timiloara..
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros