”Stilul Doina Leivintza”, o expoziție unicat

Expoziţia „Stilul Doina Levintza” reprezintă cea mai amplă selecţie de costume de teatru și film, creaţii vestimentare și obiecte de colecție ale celebrei creatoare de costume şi decoruri de teatru, film și televiziune. Hanul Gabroveni de pe strada Lipscani dezvăluie Universul artistic al Doinei Levintza prezentat pentru prima dată în toate ipostazele sale în cadrul unei expoziţii – eveniment, la ARCUB. Este un prilej de a celebra cariera fabuloasă a creatoarei care a făcut istorie în moda românească şi în scenografia de teatru, film şi televiziune.

„Stilul Doina Levintza” prezintă o serie de peste 50 de creaţii, de la costume de teatru şi film, la tapiserii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de obiecte prezentate pentru prima dată publicului larg. Timp de o lună vor avea loc o serie de evenimente conexe în toate spaţiile expoziţionale ale ARCUB Gabroveni, gândite ca ”o incursiune în universul creativ al artistei care a creat sute de personaje în teatru şi cinema alături de elita regizorilor români şi primul designer din Europa de Est care a prezentat la Săptămâna Modei de la New York”. Expoziţia prezintă ţinute, fotografii, schițe, accesorii şi elemente reprezentative pentru întreaga activitate a creatoarei și este concepută ca un liant între toate zonele creative ale artistei.

La parterul Hanului Gabroveni, în Sala Cafenea se află ”Atelierul Levintza”, un spaţiu scenografic în care se află zona de creaţie a artistei cu planşe de desen, schiţe, eşantioane de materiale, rochii şi costume care readu vizual elementele definitorii ale stilului Levintza.

La etajul I în Sala Coloanelor, publicul poate pătrunde în culisele fotografiei de modă, cu manechine, trepiede foto, mese de machiaj şi coafură. Sala Lipscani prezintă creaţii realizate în tehnica colajului, o tehnică inventată de Doina Levintza, iar în Sala Gabroveni, pot fi admirate fotografii de modă, asociate unor rochii suave, delicate şi transparente, care contreastează cu fotografiile și imaginile impresionante.

Stilul Doina Levintza” are și o componentă media dedicată limbajului estetic pe care artista l-a creat ca scenograf de televiziune. În foaierul de la primul etaj al expoziţiei este redată non-stop o selecție a celor mai reprezentative show-uri dintre cele 450 de producţii de televiziune la care a lucrat Doina Levintza. La demisol a fost amenajată sala costumelor de teatru, iar în Sala Bolţilor sunt expuse, în exclusivitate, costumele create de artistă pentru spectacolul de teatru ”Casanova”, regizat de Dragoş Galgoţiu la Teatrul Odeon. ”Aceste costume create de Doina Levintza redau teatralitatea delirantă şi decadentă a ultimului secol aristocratic” – nota o cronică.

Fascinanta călătorie prin universul creatoarei Doina Levintza se încheie în Sala Arcelor, la parterul clădirii, cu un spaţiu dedicat costumelor de film, pentru care artista a primit patru Premii Gopo şi alte numeroase distincţii. Sunt expuse costume din filme reprezentative pentru istoria cinematografiei româneşti: „Dincolo de nisipuri” (1974, regie Radu Gabrea), ’’De ce trag clopotele, Mitică?” (1979, regia Lucian Pintilie), „Ultima noapte de dragoste” (1980, regie Sergiu Nicolaescu), „Orient Express” (2004, regie Sergiu Nicolaescu), „Closer to the Moon” (2014, regia Nae Caranfil), „Restul e tăcere” (2008, regia Nae Caranfil) și „6,9 pe scara Richter” (2016, regia Nae Caranfil).

Expoziţia „Stilul Doina Levintza” poate fi vizitată la ARCUB Gabroveni în perioada 26 martie – 28 aprilie 2022, zilnic, între orele 14.00 – 20.00, la ARCUB.

Realizator: Oana Georgescu

Sursa foto: ARCUB