Vernisajul expozitiei Untamed Skin – The Romanian Blouse, o instalatie de arta expusa in premiera in Romania a fost gazduit de Galeria Galateca a fost inclus in Noaptea Alba a Galeriilor (24 aprilie) la care Galateca a participat pentru a patra oara, Noaptea Muzeelor (16 mai) si Romanian Design Week (16-18 mai).
Expozitie premiata la Londra, in premiera la Galateca
Este primul proiect romanesc care a obtinut trei premii Special Mention la International Fashion Showcase IFS 2015 – London Fashion Week: Best exhibition, Best curator si Best designer. Acest proiect multimedia isi are radacinile in reinterpretarea multidisciplinara a iei romanesti al carei curator este Roxana Gibescu.
Expozitia prezinta colectia colaborativa a trei artisti vizuali, designeri de imbracaminte, accesorii si bijuterii: Alexandru Nimurad, Vika Tonu si Alexandra Abraham. Creatiile lor s-au reunit in jurul formei si simbolurilor iei romatesti si ca omagiu adus Reginei Maria, pe care au reinterpretat-o raportandu-se la propria identitate artistica, onorand astfel bogatul bagaj al patrimoniului cultural romanesc si international. Am conceput o colectie vestimentara dedicata simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce inca se practica in anumite sate romanesti. Colectia a mai fost influentata de legatura puternica dintre viata rurala si natura ce a fost intrupata in simplitatea si, totodata, complexitatea iei romanesti. In completare, impreuna cu Vika Tonu am dezvoltat colectia colaborativa de bijuterii Ensemble of Broken Pieces inspirata din povestea Reginei Maria. A treia componenta, hamurile arhitecturale din piele realizate de Alexandra Abraham reinterpreteaza ia romaneasca intr-o forma straveche, nefinisata si bruta, in culori deschise, asa cum era ea creata pe vremuri – declara Alexandru Nimurad.
Despre expozitie
Expozitia Untamed Skin –The Romanian Blouse este organizata de catre galeria Galateca in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra si inglobeaza istoria vizuala a iei atat pe teritoriul Romaniei, cat si la nivel international. Conceputa sub forma unei expozitii itineranta, aceasta a fost expusa prima oara in cadrul International Fashion Showcase 2015, eveniment major de fashion-design coordonat de British Council si British Fashion Council, singurul program din London Fashion Week deschis publicului larg si dupa Bucuresti isi va continua periplul in Europa. Proiectul multidisciplinar itinerant organizat de Galateca, a fost prezentat prima data la Londra la inceputul anului 2015. Dintre cei 110 designeri din 27 de tari intrati in concurs, Untamed Skin –The Romanian Blouse a primit trei premii ‘Special Mention’ in cadrul International Fashion Showcase IFS 2015 – London Fashion Week, la categoriile Best Exhibition, Best Designer (Alexandru Nimurad si Vika Tonu pentru colectia colaborativa de bijuterii), Best Curator (Roxana Gibescu)
Despre colectii:
Alexandru Nimurad a creat a colectie vestimentara dedicata simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce inca se practica in anumite sate romanesti. Fiecare tinuta interpreteaza o ie specifica ce obisnuia sa fie purtata doar o singura data in viata pentru cele mai importante evenimente ritualice, precum ia de nunta, ia de moasa sau ia de inmormantare. Colectia a mai fost influentata de legatura puternica dintre viata rurala si natura ce a fost intrupata in simplitatea si, totodata, complexitatea iei romanesti.
Ensemble of Broken Pieces, colectia capsula de bijuterii conceptuale creata de Vika Tonu impreuna cu Alexandru Nimurad, este formata din 6 coliere in forma de inima, turnate din alama, ulterior imbracate in argint si aur si impodobite cu pietre pretioase si semipretioase precum rubine, un diamant neslefuit, zirconiu si corali naturali. Colectia spune povestea unei inimi care a suferit o pierdere, urmata de procesul de vindecare. Fiecare piesa reprezinta un pas in calatoria catre refacere si surprinde in metal, frumusetea intunecata si grea a emotiei. Colectia este inspirata din povestea Reginei Maria si are ca element central inima indurerata – lasata ca mostenire Romaniei de catre Alteta Sa. Sub creatia Alexandrei Abraham ia romaneasca capata, in cadrul expozitiei Untamed Skin – The Romanian Blouse, o forma straveche, nefinisata si bruta, in culori deschise, asa cum era ea creata pe vremuri. Daca libertatea este exprimata prin fluiditatea panzei naturale folosita in crearea rochiilor lungi pana in pamant, simbolurile primordiale cusute odata pe aceste panze au fost inlocuite cu altele de natura structurala, care au capatat forme anatomice, exprimate prin hamuri. Asadar, rochiile lungi expuse, elemente ale inradacinarii si traditiei, devin astfel suportul hamurilor arhitecturale din piele, ce completeaza firesc tinutele.
Despre artistii vizuali si curator
Alexandra Abraham: absolventa a sectiei de Moda in cadrul UNArte Bucuresti si cu o diploma in Arhitectura la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Alexandra Abraham reuseste, prin colectiile sale de hamuri, sa reinterpreteze uzul elementelor vestimentare fixe din dorinta de a exprima o libertate functionala si de a gasi un echilibru perfect intre piesele vestimentare si accesorii. A colaborat, in repetate randuri, cu brandurile de fashion design Simona Semen,Imaculatura, dar si cu artistul Ioana Sisea, colectii ce au fost prezentate in cadrul Gala Avanpremiere, Galeria Galateca si Studio Arte. Printre publicatiile de specialitate, online si offline, se numara aparitii in All Hollow, SUB25, Unica, The One, Beau Monde, IMute, Whisper, Glamour, Le Mile, DeVour, Bissous, Jute. In 2015 a participat in cadrul International Fashion Showcase 2015 – London Fashion Week si Salonul de Design Bucuresti – Galeria Orizont, unde a primit ”Diploma pentru originalitate si excelenta” din partea Filialei Design UAP.
Alexandru Nimurad: a studiat arhitectura si designul vestimentar, insa educatia sa cuprinde si designul grafic, ilustratiile sale fiind expuse in ultimii ani in cadrul mai multor expozitii la MNAC Bucuresti. Alexandru Nimurad prezent pe site-uri de specialitate ca DESIGNIST sau NOT JUST A LABEL si are proiecte prezentate pe platforme online ca SUB25, A PAGE, DASH, Casseur Magazine, KALTBLUT, Z!NK. In 2014 a facut parte din echipa de creatie a Festivalului de Arte Performative de la Glastonbury, unde a contribuit in calitate de graphic artist si set designer.
Vika Tonu: absolventa a Facultatii de Arta si Design din Huddersfield, Marea Britanie, are ca domenii de specializare bijuteria, colajul si printul. Vika Tonu Design a luat nastere in iunie 2013, odata cu seria de inele Dimiourgia, dezvaluind un univers al bijuteriilor incarcate cu simbolism si alchimie. Utilizand cele patru forme de baza asociate celor patru forte primordiale, Vika doreste sa sugereze un proces cognitiv purtatorilor bijuteriilor sale, oferindu-le totemuri ce amintesc subtil de elementele prezente in personalitatea fiecaruia. Maniera in care lucreaza este una minimalista, geometrica, de simplificare pana la apropierea de esenta. Prezente: International Fashion Showcase 2015 – London Fashion Week, Targul de Bijuterie Contemporana AUTOR 10, Romanian Design Week, Gala Avanpremiere 14 la MNAC, ROD, Play Design Fair, The ONE Scissors Day, Artefactum Premium Edition 2.0 by RAWW Art, SOLE & SHAPE, etc. Colaborari: Alexandru Nimurad, Imaculatura, WOLF25, Atelierul de Haine, Naiana Vatavu. Aparitii: Harper’s Bazaar, Beau Monde, The Institute, Revista Autor, Revista Apage, SUB25, Revista Psychologies, Promotime Moldova, SAKS Magazine Moldova, Decanted Design, Experimentalist, etc.
In prezent Roxana Gibescu este curator la Galeria Galateca din Bucuresti, iar inainte a lucrat la Institutul Cultural Roman din Londra. A curatoriat proiecte si expozitii ce au facut parte din London Cultural Olympiad 2012, Muzeul Horniman din Londra, Bucharest Biennale 6, Bucharest International Experimental Film Festival, Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, Muzeul National Brukenthal si International Fashion Showcase – London Fashion Week. In prezent este bursiera CESI (Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii) la Scoala Doctorala a Universitatii Sorbonne 1 din Paris.
Expozitia va ramane deschisa la galeria Galateca in perioada: 24 aprilie – 18 mai 2015.
Realizator: Oana Georgescu