Zestre Romaneasca – Liliana Turoiu

Zestrea Lilianei Ţuroiu pare ca vine din lada fermecata a Sfintei Vineri, din vechile basme populare, de dincolo de timp – prof. Adina Nanu
Castelul Bran a gazduit in luna august un eveniment cultural de exceptie: va deveni, vernisajului expoziţiei Zestrea, semnata de artistul plastic si designerul Liliana Ţuroiu, lector universitar doctor in cadrul Universitatii Nationale de Arte Bucuresti.

De la Roma, Milano si Viena la Castelul Bran

Dupa patru expoziţii care au culminat cu inedite prezentari de moda, evenimente amplu mediatizate de presa romaneasca si internationala care au avut loc la Roma, Milano, Viena si Stuttgart, colecţia Zestrea a fost expusa in premiera in Romania, la Castelul Bran, locul unde acest proiect s-a aflat cu adevarat acasa.
Orice locatie dintr-o ţara atat de frumoasa precum Romania ar fi fost aleasa pentru a se realiza fotografiile albumului Zestrea, ar fi avut cu siguranţa un rezultat spectaculos; dar nicaieri altundeva decat la Castelul Bran, colectia designerului roman Liliana Ţuroiu nu ar fi fost ACASA… – scria pe pagina de garda a albumului Alteta sa Regala si Imperiala, Dominic de Habsburg. Coborata parca din sipeturile imaginare ale castelului, colecţia Zestrea preia elemente din hainele atemporale ale unei generatii nascute acum 600 de ani si vine sa imbrace visuri, sa dea forma emotiilor, sa devoaleze aspiratii… Noua ne place sa spunem ca fiecare rasarit de soare la Castelul Bran, este un eveniment. Prezenta colectiei Zestrea la castel este un eveniment in eveniment, la care a contribuit geniul artistic a generatii si generatii de taranci blande de la care designerul de mare talent Liliana Ţuroiu a preluat harul si vocatia. Ea este in egala masura un creator emblematic pentru generatia de femei a momentului, in care se intalnesc Regina si femeia moderna de succes. La acest inceput de mileniu, Castelul Bran nu mai vegheaza vami si frontiere, dar nici nu poate depune armele, de aceea si-a gasit o noua misiune: aceea de a tine deschisa usa pentru inteligenta si talent romanesc.

O colectie autentica in spirit pur romanesc…

In colectia Zestrea, designerul Liliana Țuroiu a combinat materialele moderne broderiilor noi de inspiratie traditionala, in spiritul tendintelor actuale ale modei, dand astfel valoarea unui liant ce mijloceste informaţia documentara traditionala si nevoile estetice sau de confort actuale. Principalul atu al colectiei este de natura spirituala si contine cateva valente importante: una vizual-plastica in care elementele originale sunt recompuse in geometrii moderne, contemporane, una documentara sustinuta de povestea fiecarui fragment de broderie de inspiratie tradiţionala si o puternica valenta emotionala.
Colectia mea se adreseaza femeii preocupate de cultura, traditie si moda – spunea binecunoscuta creatoare. Este o colecţie la granita dintre moda si arta, inspirata din costumul traditional romanesc. Piesele au o linie eleganta, confortabila si sunt realizate din dantela aplicata pe matase, voal si catifea, iar broderiile manuale sau realizate industrial de tehologii moderne sunt adevarate bijuterii textile ce propun o alternativa de inspiratie romaneasca la varietatea de stiluri abordate de designeri in prezent.

…si un album de arta unic

Liliana Ţuroiu a lansat la Castelul Bran si albumul de arta si costum Zestrea, o lucrare tiparita in conditii grafice deosebite sub patronajul Castelului Bran, al Institutului Cultural Roman si al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. Prefata albumului este semnata de renumitul critic de arta Cristian Robert Velescu – profesor universitar doctor la Universitatea Nationala de Arte, alaturi de care semneaza alte nume sonore – prof. Adina Nanu si Doina Berchina, jurnalist si promotor de moda. Doua piese originale din colectia de costume Adina Nanu (un opreg din zona Banatului si o fota de Muscel-Arges) apartinand Reginei Maria a Romaniei sunt prezentate alaturi de piesele vestimentare ale colectiei Zestrea in acest catalog. In 2015 colectia Zestrea va fi expusa si la Paris, apoi, alpturi de albumul de arta vor fi prezentate publicului si la Bucuresti.
Liliana Ţuroiu si-a cautat modele in portul romanesc ce pastreaza amintirea doamnelor si domniţelor de alta data. Ea a cuprins in tinute moderne, lejere si confortabile, detalii-cheie precum „patratul reginei” ca o emblema a stilului bizantin, fastuos dar abstract, compus din flori stilizate in forme geometrice regulate. Departe de a fi numai amintiri ale trecutului care nu se mai intoarc, aceste pretioase bijuterii textile cu margele sau fir aurit, continua sa-si indeplineasca menirea artistica dintotdeauna, de semne ale ordinii universale, prefacand fiecare rochie intr-o aparitie de basm. Zestrea Lilianei Ţuroiu pare ca vine din lada fermecata a Sfintei Vineri, din vechile basme populare, de dincolo de timp. – profesor Adina Nanu.
Liliana Ţuroiu este plastician si creator de moda deopotriva. O atare dubla competenţa confera complexitate demersului sau de designer si, in planul semnificaţiei, relief si adancime creatiilor sale. (…) ea actioneaza cu devotamentul, dibacia si smerenia artizanului, dar si a artistului desavarsit, pentru care fiecare opera – luata in parte – este ceva cu desavarsire individualizat, ceva asupra caruia a zabovit indelung, conferindu-i suflu de viaţa. Altfel spus, o piesa vestimentara creata si semnata de Liliana Ţuroiu are intocmai valoarea unui desen, a unui tablou ori a unei sculpturi, toate acestea impartasindu-se din individualitatea inconfundabila a fiintei umane impodobite cu inteligenta, vointa si afectivitate. – profesor Cristian Robert Velescu
Realizator: Oana Georgescu