Simina Filat, eco-designer: reconectare cu natura și sustenabilitate

Fiecare om scrie o poveste. Prin ceea ce face, gândește, simte. Simina Filat Design înseamnă eco-design. Genți și accesorii din piele. Reciclare, refolosire, reducere. Reconectare cu natura care ne dă tot ce avem nevoie. Folosirea materiilor prime cu discernământ. O viață nouă pentru obiectele vechi, uzate. Și nu în ultimul rând, crearea unei comunități. Din clienți, colegi și producătorii de materie primă. O comunitate care se cunoaște și se susține. În care fiecare cunoaște, participă și susține valoarea muncii și a actului artistic. Astfel, obiectul este încărcat de semnificație și devine un simbol al unei legături.

Putem spune că o geantă nu e doar o geantă. Ea devine un vas alchimic care păstrează amintirea parcursului de la idee la obiect. Un vas alchimic care pentru păstrător devine un simbol al creației, al prieteniei, al legăturilor care se nasc între oameni și care pot dura o viață.

Prima geantă a fost creată de o femeie

Pentru Simina Filat, geanta a fost și este un simbol aproape magic, aș putea spune. Ceea ce a vrăjit-o la un moment dat și a atras-o către acest drum, a fost povestea primei genți. Sau a primului obiect asociat cu un săculeț, cu o geantă. Și acel prim obiect de utilitate a fost creat chiar de o femeie. Iar povestea a auzit-o de la profesoara sa, Ioana Sanda Avram. Care i-a deschis ochii către ce înseamă un obiect de design. Și de atunci, drumul către antreprenoriat, crearea unui brand și materializarea frumosului într-un obiect cu sens, i-a acaparat mâinile și imaginația.

Eco-design, respect și sustenabilitate

Eco-design înseamnă și asta, preocuparea pentru viitor. Pentru că prezentul ne oferă mai mult ca oricând oportunitatea și obligația de a privi altfel viitorul. Și eco-designerii o fac deja. Nu numai ei.
Simina Filat a gândit deja câteva proiecte care să-i susțină munca și pe viitor. Și clienții ei, care participă la crearea fiecărui obiect care devine apoi parte din viața lor, o susțin.
Astfel, vechile genți primesc o viață nouă, apar obiecte noi create din materiale refolosite, din deșeuri (și pielea este tot un deșeu, la urma urmei), din hârtie reciclată și multe altele. Poți achiziționa o frumoasă geantă din hârtie reciclată și la un moment dat îi poți da o viață nouă. Pentru că hârtia conține semințe și o poți planta cu totul într-o bucată de pământ. Din ea vor răsări flori și vei fi contribuit astfel chiar la înfrumusețarea unui colțișor din această lume.

Pare că pentru Simina Filat nu există bariere de netrecut atâta timp cât imaginația ei e vie și la fel e și pasiunea pentru actul creator. Care nu e separat de oameni și de lume. Dimpotrivă. Toată munca ei, creativitatea, imaginația, găsirea de soluții noi în pas cu timpurile, toate acestea sunt într-o legătură nu doar simbolică ci concretă, practică, cu natura, cu pământul care ne susține și care ne oferă atâtea și atâtea oportunități de exprimare și de creație.

Mesajul meu este : sustenabilitate, reutilizare, reducere

Gențile Simina Filat poartă un mesaj și spun o poveste, pe care le-a transmis-o creatoarea lor. Povestea lor vorbește despre un om care prețuiește la adevărata lui valoare nu numai obiectul pe care plătește un preț, ci și munca nevăzută a artistului, comunitatea din care face parte, ideile pe care le reprezintă, dar mai ales legăturile dintre toate acestea.

Text: Mihaela Moldoveanu